De depressiva symtom som ger störst funktionsnedsättning är nedstämdhet och koncentrationssvårigheter, följt av energibrist och avsaknad av intresse. Enskilda symtom påverkar dessutom våra olika livsdomäner på väldigt olika sätt: arbete, hem, sociala aktiviteter, privata aktiviteter och nära relationer. Arbetsförmågan såväl som skötsel av hemmet påverkas främst av nedstämdhet och koncentrationssvårigheter i olika nivåer, medan bristande intresse främst påverkar de privata och sociala aktiviteterna.
Att tillfriskna från depression innebär inte bara att bli av med sina depressiva symtom, utan också att klara av att gå tillbaka till arbete eller skola samt att få tillbaka sin livskvalitet och sina sociala funktioner.
Enligt socialstyrelsens rekommendationer ska målet vid behandling av depression alltid vara att personen ska tillfriskna och återfå god funktionsnivå. Att återhämta sig helt från en depression, och inte uppleva några kvarstående kognitiva besvär med koncentrationssvårigheter, inlärningssvårigheter, perceptionsstörningar eller liknande, kallas för funktionell återhämtning. Kort sagt innebär funktionell återhämtning att personen inte ska ha några restsymtom, utan ska klara av att påbörja, genomföra och avsluta en uppgift, känna igen sig i sig själv och ha tillgång till positiva känslor.
Lars Häggström, specialistläkare i psykiatri som arbetar på Affecta Psykiatrimottagning i Halmstad. Lars har en gedigen erfarenhet som kliniker och är en flitigt använd föreläsare och författare kring affektiva sjukdomar som depression och bipolär sjukdom, självmordsprevention, ångestsjukdomar och ADHD/ADD.
Brintellix®(vortioxetin) Rx, (F), ATC-kod: N06AX26
Indikation: Behandling av egentlig depression hos vuxna.
Dosering: Startdos och rekommenderad dos för Brintellix är 10 mg vortioxetin en gång dagligen till vuxna under 65 år. Beroende på patientens individuella svar kan dosen ökas till maximalt 20 mg vortioxetin en gång dagligen eller minskas till minst 5 mg vortioxetin en gång dagligen. Den lägsta effektiva dosen om 5 mg en gång dagligen ska alltid användas som startdos hos patienter ≥ 65 år och försiktighet rekommenderas vid doser på över 10 mg en gång dagligen hos patienter ≥ 65 år. Graviditet: Det finns begränsad mängd data från användning av vortioxetin hos gravida kvinnor. Brintellix ska endast ges till gravida kvinnor om den förväntade nyttan överväger den potentiella risken för fostret.
Förpackningar: Brintellix finns som 5, 10, 15 och 20 mg filmdragerade tabletter i förpackningar om 28 och 98 st.
Subvention: Brintellix subventioneras för patienter som provat men inte uppnått behandlingsmålen med minst ett antidepressivt läkemedel och avbrutit behandlingen.
För ytterligare information och priser, se www.fass.se. Texten är baserad på produktresumé från januari 2024. H. Lundbeck AB, 040-699 82 00, www.lundbeck.se