Migrän

Migrän - En neurologisk sjukdom

Migrän kännetecknas av återkommande attacker av pulserande huvudvärk. Vanliga symtom inkluderar halvsidig huvudvärk, illamående, kräkningar och överkänslighet för ljus och ljud. Huvudvärken kan vara måttlig till svår och förvärras av fysisk aktivitet. Migrän kan vara delvis ärftlig och utlösas av olika faktorer.

Patientbörda

Att leva med kronisk migrän innebär en betydande börda för patienten. Smärtan och funktionsnedsättningen påverkar livskvaliteten, arbetsförmågan och sociala relationer. Migränattacker kan vara svåra att förutse och kan begränsa individens dagliga liv.

Samhällsekonomisk börda

Migrän har även en påverkan på samhällsekonomin. Det innefattar kostnader för sjukvård, mediciner, sjukskrivning och produktionsbortfall. Dessutom kan migrän leda till minskad produktivitet och ökad belastning på hälso- och sjukvårdssystemet.

Sammanfattningsvis är migrän en komplex sjukdom som påverkar både individer och samhället som helhet. För att minska denna börda är det viktigt att fortsätta forska om orsaker, behandlingsalternativ och förebyggande åtgärder.

Migrän är mer än bara huvudvärk

Ett migränanfall kan ge upphov till ett brett spektrum av symtom eftersom flera delar av hjärnan påverkas. Här är ett försök att framkalla känslan av hur ett migränanfall med aura kan upplevas.

Rapporter från internationella neurologikongresser

Lundbeck bevakar de internationella kongresserna åt dig och belyser den senaste forskningen inom neurologi.

Sammanfattning från Migraine Trust International Symposium (MTIS) september 2024

Årets Migraine Trust International Symposium i London var det 20:e mötet i ordningen och samlade ca 700 deltagare för fyra dagar med fullt fokus på huvudvärkssjukdomar och i synnerhet migrän.

 

Migränfilmer med Ulf Frejvall

Ulf Frejvall är en erfaren neurolog som har drivit egen huvudvärksmottagning under många år. I den här filmserien diskuterar han migrän och läkemedelsbehandling i fem korta filmklipp. Se gärna filmerna i kronologisk ordning.

Vill du veta mer?

VYEPTI® är indicerat som migränprofylax hos vuxna som har minst 4 migrändagar per månad.1 Vypeti subventioneras endast för patienter med kronisk migrän som efter optimerad behandling inte haft effekt av eller inte tolererat minst två olika profylaktiska läkemedelsbehandlingar.

För dina patienter har vi gjort hemsidan Alltommigrän.se

Här kan de få tips och råd samt hitta material som huvudvärksdagbok mm.

VYEPTI® (eptinezumab), Rx, (F), ATC-kod N02CD05. Koncentrat till infusionsvätska, lösning, 100 mg.
Indikation: VYEPTI är indicerat som migränprofylax hos vuxna som har minst 4 migrändagar per månad.
Dosering: Rekommenderad dos är 100 mg, administrerat genom intravenös infusion var 12:e vecka.
Varningar och försiktighet: Allvarliga överkänslighetsreaktioner, däribland anafylaktiska reaktioner, har rapporterats och kan utvecklas inom några minuter efter infusionen och då ska administreringen av VYEPTI avbrytas och lämplig behandling sättas in.
Graviditet: Det finns begränsad mängd data från användning av eptinezumab hos gravida kvinnor. Som en försiktighetsåtgärd bör man undvika användning av VYEPTI under graviditet.
Subvention: Subventioneras endast för patienter med kronisk migrän som efter optimerad behandling inte haft effekt av eller inte tolererat minst två olika profylaktiska läkemedelsbehandlingar. Kronisk migrän definieras som minst 15 huvudvärksdagar per månad i mer än 3 månader varav minst 8 dagar per månad ska ha varit med migränhuvudvärk (enligt ICHD-3). Subventioneras endast vid förskrivning av neurolog eller läkare verksam vid neurologklinik eller klinik/enhet specialiserad på behandling av patienter med kronisk migrän. För ytterligare information och priser, se www.fass.se. Texten är baserad på produktresumé från dec 2023. H. Lundbeck AB, 040-699 82 00, www.lundbeck.se

▼ Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning.

Hyllie Boulevard 34
215 32 Malmö
Sweden

Kontakta oss

Senast uppdaterad 17 okt 2024

Välkommen till BrainHub

Denna webbplats är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige.

Genom att bekräfta att du är hälso- och sjukvårdspersonal tar du dig vidare till webbplatsen.
Är du inte hälso- och sjukvårdspersonal tas du vidare till Lundbeck.se, vår webbplats för allmänheten.